Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze week zijn de laatste puntjes op de i gezet, binnenkort wordt er nog een zoekfunctionaliteit toegevoegd en dan is onze website voor mensen met een beperking waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust volgens de WCAG2.1 AA richtlijnen.

Voor het project Ik zou wel eens willen weten werkten we met een projectkoor met blinde en slechtziende zangers omdat deze doelgroep ondervertegenwoordigd is op podia. Ook in de zalen zie je niet vaak mensen met een visuele beperking. We wilden dus ook de concerttour toegankelijker maken, onder andere door het bieden van begeleiding, het aanbieden van het programmaboekje in braille en door onze website toegankelijk te maken. Voor dit laatste hebben we subsidie aangevraagd bij gemeente Utrecht.

Hoe doe je dat?

We hebben eerst een gratis quickscan gedaan op WCAG.nl. Daar kwam zo’n grote lijst verbeterpunten uit, dat het verstandiger was om meteen een nieuwe toegankelijke site te laten bouwen in plaats van de oude te verbeteren. Volgens de Oogvereniging is Vuistregel 1 voor een toegankelijke website namelijk: “Neem toegankelijkheid direct mee bij het nadenken over een nieuwe website of mobiele app. Toegankelijkheid meenemen bij het ontwerp van een website kost weinig tot niets extra’s. Achteraf repareren is vaak kostbaar.”

Stichting Accessibility is gespecialiseerd in toegankelijkheid voor websites. Met Irene Zijp hadden we al contact in verband met het project Ik zou wel eens willen weten. Zij gaf aan dat een toegankelijke website een vereiste is als je inclusief wilt zijn als organisatie. Dat was waar we naar streefden omdat we met blinden en slechtzienden gingen werken. Ze heeft meegelezen met het projectplan voor de subsidieaanvraag en advies gegeven.

Vervolgens hebben we de Toegankelijkheid Subsidie aangevraagd bij gemeente Utrecht en toegekend gekregen. Een steunbetuiging van Accessibility hadden we daar aan toegevoegd. Vervolgens hebben we de website laten bouwen volgens de WCAG 2.1 level AA-richtlijnen.

Buro Meta kreeg deze opdracht. De creatief producent van The Gents werkte al vaker met dit bureau samen. Buro Meta maakt o.a. ingewikkelde applicaties voor de Rijksoverheid, en heeft hiermee ruime ervaring opgedaan met digitale toegankelijkheid. Als standaard procedure scant het bureau na oplevering zelf de site. Dat deden ze deze keer dus ook. Buro Meta werkt altijd samen met
Studio Tween wat betreft de styling van de site. Ook deze studio heeft ervaring met het ontwerpen voor mensen met functiebeperkingen en hield rekening met dingen als contrast, lettertype etc.

Daarna voerde Accessibility, als onafhankelijke belangenorganisatie, een
toegankelijkheidsonderzoek uit (die het sponsorde!). Van de 50 succescriteria vond men bij 22 één of meerdere verbeterpunten. Buro Meta heeft deze lijst vervolgens verbeterd. Als binnenkort nog een zoekfunctie aan de site wordt toegevoegd is de toegankelijkheid geborgd. Want wij houden voortaan ook rekening met de aandachtpunten bij de succescriteria die content gerelateerd waren, zoals het gebruik van koppenstructuur en alternatieve tekst bij pdf-afbeeldingen.