Overslaan en naar de inhoud gaan

Biografie The Gents

In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. Onder leiding van dirigent Peter Dijkstra bestormden The Gents succesvol de nationale en internationale muziekpodia. Zo maakten zij diverse tournees naar onder andere Japan, Canada, Zweden, Duitsland, Engeland en Spanje. Ook namen The Gents enkele goed ontvangen cd’s op. Na zijn vertrek in 2008 bleef Dijkstra als vaste gastdirigent verbonden aan het ensemble. Daarna stonden The Gents achtereenvolgens onder leiding van Maria van Nieuwkerken, Béni Csillag en Krista Audere. Sinds begin 2018 staat Annemiek van der Ven bij The Gents aan het roer.

Het repertoire van The Gents beperkt zich niet tot een specifieke periode. Het koor verslond veel ijzeren repertoire voor mannen: Byrd, Tallis, Poulenc en Duruflé stonden allemaal op de lessenaar. Daarnaast schreven diverse componisten en arrangeurs speciaal voor The Gents, bijvoorbeeld Wouter van Belle, Joost Kleppe, Bob Zimmerman, Jetse Bremer en Monique Krüs. Van renaissance tot romantiek, pop en jazz, de mannen zingen het met verve! 

Met enige regelmaat werken The Gents samen met gerenommeerde kunstenaars. De afgelopen jaren waren dat onder andere de musici Lenneke Ruiten, Johannette Zomer, het Haags Saxofoon Kwartet en Wishful Singing en voor hun laatste project ‘Denkend aan Holland’ de dichters Hanneke van Eijken en Anne Broeksma.

Met dit laatste project heeft het ensemble ook een nieuwe artistieke lijn ingezet: het richt zich specifiek op Nederlands repertoire en heeft de ambitie om de komende jaren steeds meer muziek van Nederlandse bodem te (her)ontdekken.

Biografie Annemiek van der Ven

Annemiek van der Ven groeide op met de muziek van de Kathedraal van Utrecht. Op haar achtste ging zij naar de Kathedrale koorschool in Utrecht. Tot haar zeventiende heeft zij daar gezongen in het koor. 

In 2005 sloot zij de studie Docent Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, met als eerste muzikaal bijvak klassiek zang. In april 2010 slaagde zij ‘cum laude’ voor de opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Van 2004 tot 2017 zong ze eerste alt in het female a cappella ensemble ‘Wishful Singing’. Dit ensemble is ontstaan uit het Nationaal Jeugdkoor, waar ze zong van 2001 tot 2008. Ook zingt ze af en toe projecten mee in het Laurens Collegium Rotterdam. 

Als muziekdocent was ze jarenlang (2005-2017) verbonden aan Stichting vocaal talent Nederland, waar ze groepen kinderen lesgaf in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Daarnaast vervulde zij hier de rol van dirigent bij de Talentklas en het Nkk-Junior. 

Als docent ensembleleiding heeft zij van 2019 tot 2021 gewerkt aan het Conservatorium van Amsterdam, bij de afdeling Docent Muziek. Daarnaast gaf ze van 2019 tot 2021 in dit vak ook lessen bij de Dirigentenwerkplaats in Utrecht. 

Als dirigent heeft ze tijdens haar studietijd voor veel koren gestaan met allerlei verschillende muziekstijlen en genres op het repertoire. Zo werkte ze van 2012 tot 2021 als dirigent bij het Studentenkoor van de Vrije Universiteit in Amsterdam (het VUkoor) en is ze met ingang van 1 januari 2018 dirigent van vocaal ensemble ‘The Gents’.