Overslaan en naar de inhoud gaan

van personen met wie we eerder samenwerkten, overgenomen uit de evaluatieverslagen van Denkend aan Holland en Ik zou wel eens willen weten

Denkend aan Holland:

Monique Krüs (componist): “…inspirerende samenwerking met Annemiek (een dirigent met veel lef), de uitstekende kwaliteit en inzet van de zangers, dirigent en koor. Ze hebben gevoel voor theater en de repertoirekeuze is origineel.” Ze gaf verder aan zeker nog vaker met The Gents te willen werken en ze ook aan te raden voor andere projecten waar men een koor zoekt.

Anne Broeksma (dichter): “…Op het podium versterkten muziek en voordrachten elkaar…De afwisseling is denk ik ook prettig voor het publiek. Daarnaast was het voor mij ook inspirerend om met zo’n goed en professioneel koor en dito dirigent samen te werken. Hun performance en liefde voor het woord heeft mij ook weer geïnspireerd als dichter.”

Hanneke van Eijken (dichter): “De combinatie van poëzie en muziek was zeer bijzonder en wordt niet vaak op deze manier in een programma samengebracht, er ontstond echt een samenspel tussen de taal en de muziek. Als dichter was dat ook erg inspirerend. Ik zou zeker nog eens willen werken met the Gents. De samenwerking was zeer prettig en vooral inspirerend.”

Tommy van Doorn (organist Basiliek Boxtel): “De repertoirekeuze was interessant en het programma bracht werk voor het voetlicht dat weinig geprogrammeerd wordt. De deelname als organist hierin was dankbaar en mooi afgewogen. De samenwerking was professioneel en ’to the point,’ artistiek was het interessant om hier een bijdrage aan te leveren. Het koor is muzikaal van zeer hoog niveau en werkt gefocust. Wat mij betreft strekt dat zeker tot aanbeveling; je kunt rekenen op uitstekende kwaliteit.”

Jeroen Koopman (organist Noorderkerk Amsterdam): “De aandacht is niet alleen uitgegaan naar het koor zelf, maar ook naar mij als organist en het orgel van de Noorderkerk in het bijzonder. In de concertserie van de Noorderkerk is er normaal gesproken nauwelijks tot geen aandacht voor het orgel, maar dankzij de samenwerking met The Gents kreeg het orgel een prominente rol in het programma. Zowel als begeleidend en als solo-instrument. Het is altijd leerzaam om als begeleider met een koor en dirigent van hoog niveau te werken. Iedere begeleider heeft daar profijt van. Ik vind dat iedereen de kans moet hebben om The Gents te horen. Het is het beste mannenkoor van Nederland en heeft een goede visie.”

Wouter van Belle (componist en organist Orgelpark Amsterdam en Pieterskerk Utrecht): “Ik werkte in een dubbelrol mee, zowel als organist/begeleider als componist. De kwaliteit van het koor en de dirigente stelden mij in staat op beide vlakken een hoogwaardige muzikale prestatie neer te zetten. Ik zou zeker vaker met ze willen werken en ze ook zeker aanraden maar dan specifiek voor projecten waar de unieke klank van een veelzijdig en flexibel mannenkoor als The Gents tot haar recht kan komen.”

Jaco van Leeuwen (organist Muziek in Jeroen Noordwijk): “De samenwerking had zeker een artistieke meerwaarde, vooral door de combinatie van het repertoire (interessante muziek), het doordachte, hecht samengestelde programma en de mogelijkheid om dit op hoog artistiek niveau uit te voeren. Het samenwerken met een groep als The Gents is fijn voor een begeleider. Voor projecten waarbij men een koor zoekt zou ik The Gents kunnen aanraden. Bij dit ensemble wordt kwaliteit gekoppeld aan enthousiasme.”

Vincent Hensen (organist Nicolaïkerk Appingedam): “Er werd muziek gezongen waar ik anders niet zo snel mee in aanraking zou komen. De stemmen van The Gents zijn live een ware luisterervaring, zeer inspirerend. Omdat de samenwerking zo goed ging, en ik door de techniek in staat was de koorzang adequaat met het grote orgel te begeleiden, lijkt het me niet minder dan waarschijnlijk dat we nog eens samenwerken. De muziek die zij maken is absoluut hun visitekaartje. Bij de organisaties van de vele festivals in het noorden van het land zal ik The Gents wel voordragen als men een koor zoekt.”

Ik zou wel eens willen weten

Henk Kraaijeveld (componist en zanger): “Het samenspel met The Gents en projectkoor, Annemiek en Bert van den Brink is me heel goed bevallen…Het was eigenlijk altijd ontspannen, er lag geen druk op…Het werken met blinden en slechtzienden heeft me weer meer doen beseffen dat niet alles voor iedereen vanzelfsprekend is. Dat is heel waardevol.”

Bert van den Brink (componist en pianist): “In dit programma is er ook ruimte gemaakt voor vrij onbekend repertoire van Jules de Corte. Dit is bewerkt voor het ensemble en het zal er ongetwijfeld toe leiden dat de nieuwsgierigheid naar nog meer onbekend materiaal is opgewekt. Voor The Gents is het een goede zaak dat zij in dit project buiten hun bekende paden zijn gegaan en ook hier zal dit zijn positieve uitwerking nog lang laten voelen. De combinatie van de twee ensembles, The Gents en het projectkoor, en de solisten was zeer geslaagd zowel op professioneel als vriendschappelijk niveau. Mensen die nog nooit hadden – of heel lang geleden een keer hadden – samengewerkt kwamen bij elkaar en vonden elkaar. Niet in de laatste plaats werd dit veroorzaakt door het hoge niveau van muziek en tekst van Jules de Corte en natuurlijk door het feit dat er veel deskundigheid bij elkaar was gebracht in deze groep. Een formule die succesvol is vanwege het grensverleggende en verfrissende karakter. Voor herhaling vatbaar.”