Overslaan en naar de inhoud gaan

Jules de Corte was een dichter die prachtige liederen schreef en een componist met gevoel voor taal. Met zijn ‘trucagemanipulaties’ voor de radio, ‘kritische beschouwingen’ en een oeuvre van zo’n vierduizend liedjes, heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Vocaal ensemble The Gents, o.l.v. Annemiek van der Ven, pianist Bert van den Brink, jazz- en popzanger Henk Kraaijeveld en een projectkoor met blinden en slechtzienden brengen een ode aan deze icoon van het Nederlandse lied; Ik zou wel eens willen weten.

Meerstemmige zettingen van de liederen worden afgewisseld met solo’s van Kraaijeveld, a-cappellarepertoire met liederen met pianobegeleiding door Van den Brink. Al dan niet met improvisatie reflecteren Van den Brink en Kraaijeveld ook op de liederen van De Corte. We spiegelen zijn werk met liederen van de vroege renaissancecomponist Constantijn Huygens. Werken van diens ‘tijdgenoot en liedschrijver van overzee’ John Dowland en contemporain Ludwig Senfl zijn gekozen als nadere inkleuring van dit programma.

Een visuele beperking hoeft het actief of passief genieten van muziek niet in de weg te staan, zo merken we tijdens het samen zingen met het projectkoor. Om een aantal drempels voor concertbezoek weg te nemen, zijn de website, de concerten en het programmaboekje toegankelijk gemaakt.

Blinden en slechtzienden morgen bovendien gratis een begeleider meebrengen. Blindengeleidehonden zijn ook welkom.

Heb je niemand die met je mee kan gaan, maar wil je toch graag komen, neem dan contact op met The Gents via manager.thegents@gmail.com. Dan kunnen wij kijken of we daarin iets voor je kunnen betekenen. Heb je moeite met bestellen, dan kunnen wij daar je zeker bij helpen.

Twee regels uit een gedicht dat speciaal voor dit project geschreven werd:

    Geef de wormen een dansvloer in de grond,
    zorg voor bossen die ongezien blijven

    Door: Hanneke van Eijken

Zie hier het hele gedicht: Als de mensen slapen

Wij bedanken de volgende fondsen, subsidiënten en instellingen voor hun onmisbare bijdrage aan dit project: