Overslaan en naar de inhoud gaan

In ‘Denkend aan Holland’ brengt vocaal ensemble The Gents een programma met louter muziek van Nederlandse bodem. In samenwerking met verschillende organisten en dichters brengen we in muziek en voordrachtskunst een ode aan de schoonheid van de Nederlandse taal. Speciaal voor het programma zijn nieuwe gedichten geschreven, is er nieuwe muziek gecomponeerd, en hebben we een aantal parels uit de recente Nederlandse muziekgeschiedenis opgedoken.

Zie hier een lovende recensie van Marjan Doorn:
Ademloos luisteren naar volmaakte koorzang

En hier één van Jan Hermens:
The Gents Schot in de roos van Klassiek in de Kerken

Tijdens Meppeler Muziekfestival, foto van Ebel Zandstra

Voor het titelstuk ‘Denkend aan Holland’ kreeg de Utrechtse componiste Monique Krüs opdracht een compositie te schrijven op het bekende gedicht ‘Herinnering aan Holland’ van Hendrik Marsman. Zie hier:
https://www.moniquekrus.nl/denkend-aan-holland.html

Wouter van Belle schreef speciaal voor The Gents een lied met orgelbegeleiding op John Clare’s ‘To Mary’; een intrigerend gedicht dat zowel mystiek als sensueel kan worden opgevat.

De Mysteria Gaudiosa van Hendrik Andriessen zijn speciaal voor dit project uitgegeven. Daarnaast klinkt ook de Sacramentslof van Albert de Klerk. Het zijn stukken die –ten onrechte! – niet vaak het podium haalden, zeker niet in mannenkoorbezetting.

Van nog twee andere vooraanstaande dichters, Frederik van Eeden en Ida Gerhardt, zijn er toonzettingen te horen, van respectievelijk Herman Strategier en Hayo Boerema.

Het programma wordt extra bijzonder doordat de dichters Anne Broeksma en Hanneke van Eijken ode’s aan de Nederlandse taal voordroegen en elk een gedicht maakten speciaal voor dit project. Het gedicht van Hanneke vindt u hier: 语言 . Het verhaal en het gedicht van Femke vindt u hier: Banksafari.

En ter afsluiting nog aandacht voor twee grote iconen van het Nederlandse luisterlied: Jules de Corte en Maarten van Roozendaal.

Kijk hier voor foto’s van het optreden tijdens Klassiek in de Kerken in de St. Petrus Basiliek in Boxtel:
https://www.klassiekindekerken.nl/events/the-gents-fotos/

Denkend aan Holland werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het