Overslaan en naar de inhoud gaan

Het nieuwe programma van The Gents heet ‘The Sound of Light’ (werktitel) en wordt gemaakt met artistiek leider en dirigent Patrick Pranger, visual artist Martin Jan Gaasbeek en eindregisseur Gérard van Kalmthout.

“Met licht zie je zoveel helderder. Licht is onlosmakelijk verbonden met positiviteit, inspiratie en creatie.” – Patrick Pranger

“Schaduw = = Licht” – Martin Jan Gaasbeek

“De tegenstelling tussen licht en donker is vanouds een metafoor voor de strijd tussen goed en kwaad. Maar bijna niets in het leven is helemaal wit of zwart, en het is aan eenieder van ons om de hoeveelheid licht of donker in elke gegeven situatie voor onszelf vast te stellen. Maar we weten: volledig donker maakt angstig, volledig licht geeft geborgenheid.” – Gérard van Kalmthout

Over het programma zegt Patrick: “We zingen niet alleen over het ontstaan van het licht maar we zingen ook over wat licht doet met mensen. Het is fascinerend om te zien hoe componisten licht proberen te verklanken. Het thema is een opdracht aan mij, jou en eigenlijk de hele mensheid: Creëer licht, hoop. Maak groei mogelijk, laat schoonheid ontstaan, laat door jouw belichting (of weerkaatsing) andere facetten van het leven zien.”

Er is klassieke muziek te horen maar ook Afro-Amerikaanse spirituals, een bijzondere Nederlandse poppremière en we geven Setareh Nafisi een compositieopdracht met als onderwerp de afwezigheid van licht. Ze zal een stuk componeren op een gedicht van de beroemde Perzische dichter Rumi. Verschillende videoperspectieven op de teksten in het programma en een schaduwlichtontwerp worden muzisch verweven in het programma.

Uitvoeringen vanaf oktober ’23 t/m juni ’24

Boekingen: nanette.danckaarts@gmail.com