Overslaan en naar de inhoud gaan

“Wat een feest! Na maanden voorbereiding eindelijk de première van ons programma The Sound of Light. De sfeervolle zaal van De Utrechtse Muziek School aan het Utrechtse Domplein zit vol publiek, waaronder veel bekende gezichten: familie en bekenden, deelnemers aan het gelegenheidskoor van blinden en slechtzienden van ons vorige programma, en anderen die we tijdens onze repetities hebben zien spreken op de video-interviews die onderdeel zijn van ons programma.

Voor aanvang klinkt van beneden nog de jazzy pianomuziek van Naut de Bruin, docent aan de muziekschool en afgestudeerd bij ‘onze’ Bert van den Brink. Maar wij trekken ons terug in onze kleedkamer en maken dankbaar gebruik van de aanwezige piano, om nog even de moeilijkste noten door te nemen uit de nieuwe compositie van Setareh Nafisi, die pas kort voor de première af was. Gekke sprongen, langzame glijers, ze heeft geen middel geschuwd om de zeggingskracht te onderstrepen van het indrukwekkende gedicht We grow accustomed to the dark van Emily Dickinson.

En dan zijn we er klaar voor. Dankzij de intensieve periode van repeteren, overleg voeren, aantekeningen doornemen en eindeloos filmpjes terugkijken, om in te prenten wie tijdens changementen wat doet, waarheen we moeten lopen, waar we moeten staan bij elke passage. Pas nu wordt duidelijk of het een sterk geheel vormt, het licht, de video-interviews, de beweging en niet te vergeten de stemmen en instrumenten (saxofoon en percussie).

Dat het heel goed aanslaat merken we aan de geconcentreerde stilte die in de zaal hangt tijdens de ernstiger stukken, en de bevrijdende lach bij het lichtvoetiger werk, waarbij we zelfs wat revue-danspasjes doen.

Na afloop maken we een diepe buiging voor het enthousiaste applaus van het publiek, maar niet minder voor Patrick Pranger, die ons muzikaal leiding heeft gegeven, Annechien Koerselman die ons zo prettig en geduldig heeft geregisseerd, MartinJan Gaasbeek die ons mooi in het licht zette en voor Nanette Danckaarts die het concept heeft bedacht en uitgewerkt, de video-interviews heeft geregeld en ge-edit, de fondsen voor ons heeft benaderd en nog eindeloos veel praktische dingen meer. We konden zeer tevreden aan de borrel en we kijken met veel vertrouwen uit naar de komende concertreeks.”

Door: Kor Brouwer, bas

Foto’s: Manuel Quesada

Info, concertdata en tickets: The Sound of Light