Overslaan en naar de inhoud gaan

Annemiek van der Ven, initiator van dit project en dirigente van The Gents, houdt veel van de Nederlandse taal, dicht-, en liedkunst. Dat blijkt ook uit de artistieke lijn die ze met haar mannen sinds enkele jaren heeft ingezet: ze richt zich specifiek op Nederlands repertoire en het is haar ambitie om de komende jaren steeds meer muziek van Nederlandse bodem te (her)ontdekken.

Dit begon in 2018 toen op de cd To Mary verschillende nieuwe en (relatief) onbekende bestaande werken van Nederlandse componisten en arrangeurs verschenen, zoals Albert de Klerk, Hendrik Andriessen, Wouter van Belle, Wijnand van Klaveren en Henk Kraaijeveld. Van der Ven: “Het ging op de cd meer om de muziek van Nederlandse bodem dan om de Nederlandse taal. Toch koos ik voor de wat lichtere muziek op de cd voor liederen in het Nederlands. Omdat we een Nederlands ensemble zijn en omdat ik zoveel mooie liedjes in het Nederlands had gevonden, die het verdienden op cd gezet te worden.”

In 2019 en 2020 werd met Denkend aan Holland een verbinding gemaakt met poëzie. De liedteksten vol prachtige woorden, spreekwoorden en dubbelzinnige betekenissen werden geduid door twee dichters (de Utrechtse dichters Hanneke van Eijken en Anne Broeksma) en zij schreven ook speciaal voor dit programma elk een eigen gedicht. In deze ode aan orgelmuziek van Nederlandse bodem, met aandacht voor dicht- en voordrachtskunst, stonden de componisten uit To Mary centraal, aangevuld door J.P. Sweelinck, Toon Hermans en Hayo Boerema. Monique Krüs kreeg de opdracht muziek te componeren bij Marsman’s beroemde gedicht Herinnering aan Holland.

Bert van den Brink werd voor dit laatste project gevraagd een koorarrangement te schrijven van Jules de Cortes lied Ik zou wel eens willen weten. Van der Ven: “Het werd zeer goed ontvangen bij The Gents en met veel enthousiasme erg mooi gezongen. Daarom vroeg ik me af: ‘Hoe zouden andere liederen van De Corte klinken? Zou een programma rondom hem niet een mooi vervolg zijn van de weg die we waren ingeslagen? En welke liedjes van zijn rijke oeuvre willen we het publiek dan zeker niet onthouden? En met wie zou ik zo’n project samen tot een krachtig geheel kunnen maken? Er zijn nog zoveel andere liedschrijvers met dezelfde impact als De Corte. Zelfs al in de 16e eeuw! Wie zou ik voor zo’n programma uitkiezen? En waar schreven ze over? Dat zou ik wel eens willen weten…’ ”

Zo ontstond het idee voor dit nieuwe project. Vanzelfsprekend vormgegeven in samenwerking met pianist Bert van den Brink die Jules de Corte persoonlijk kende en heel veel van zijn werk heeft uitgevoerd. Omdat The Gents klassiek geschoold zijn en de liederen van De Corte in de hoek van kleinkunstlied/levenslied zitten, werd gezocht naar een muzikale toevoeging die het mannenensemble kon ondersteunen in het zingen van dit genre. Dat werd jazz- en popzanger Henk Kraaijeveld. Van der Ven: “Dat een cross-over tussen de klassieke- en de jazz- en popwereld een waardevolle kruisbestuiving oplevert, staat natuurlijk buiten kijf. Kraaijeveld heeft ook veel ensemble-zangervaring en weet alles van het overbrengen van een verhaal. Van het ritmegevoel van Henk kunnen de mannen van The Gents, als klassieke zangers, veel leren. Het zingen van teksten waarvan je als ensemble wilt dat het publiek het goed kan verstaan is een hele kunst. Ook daarbij kan Henk helpen.”

Van mei t/m november 2022 kunt u onze nieuwe concertserie bezoeken in heel Nederland.